Na čaju i kolačima kod AMBASADORA MAROKA u Srbiji

Tačno u 11 sati u rezidenciji ambasadora Kraljevine Maroka u Beogradu poslužen je marokanski čaj. Pre Njegove ekselencije ambasadora Mohammeda Amine Belhaja (Muhamed Amin Belhež, 50) dočekali su me članovi osoblja ambasade i ambasadorova supruga, gospođa Idrissi – Belhaj, a onda smo natenane, uz čaj i tradicionalne marokanske kolače počeli Priču sa dušom o ovoj severnoj afričkoj zemlji.

Ambasador mi je poželeo dobrodošlicu i zahvalio se na mom interesovanju za Kraljevinu Maroka. Uz šoljicu čaja od nane odmah sam saznao da se ova duga tradicija poštuje godinama i da se čaj pije i do tri puta dnevno. Batler mi je doneo parfimisanu vodu cveta pomorandže da osvežim ruke.

– Upečatljiv miris nane u Maroku prisutan je skoro svuda, a posluženje i ispijanje čaja od nane je ritual koji simbolizuje prijateljstvo, opuštanje i gostoprimstvo, u bilo koje doba dana. Ovo nacionalno piće oduševljava sva čula, od nozdrva do očiju i uglavnom se služi uz marokanske kolačiće od meda i badema. Treba znati da se u Maroku nikad ne odbija čaj od nane – objasnio mi je gospodin Belhaj i rekao da on posle ovog prepodnevnog, još jednom pije čaj nakon ručka, oko 16 sati.

Izvor:http://srbijavesti.rs/