Vikend Maroka na Vračaru 5. i 6.oktobra u Božidarcu

Udruženjem srpsko-marokanskog prijateljstva u saradnji sa Božidarcem uspešno je organizovalo Vikend Maroka na Vračaru 5. i 6.oktobra u Božidarcu.

Glavna ideja je da građanima približimo kulturu Kraljevine Maroko koje je inače počasni gost predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu koji je služio kao i inspiracija za organizaciju ovog događaja. Tokom subote su posetioci imali priliku da vide predmete, šoljice, tacne, garderobu koja se koristi odnosno nosi u Maroku, nauče osnove pokrete šaibi (chaabi) plesa, probaju autentičan čaj, urme, slatkiše i čuju više o filozofiji ispijanja čaja kao i zanimljivostima o samoj državi Maroko.

Takođe realizovane su i radionice pravljenja nakita sa Marokanskim motivima, kao i radionica iscrtavanja kanom.

Pored toga posetioci su mogli da pogledaju i jedan moderan Marokanski film koji smo pripremili kao i nezaobilani film Kazablanka.

Događaj smo zatvorili tribinom o savremenoj marokanskoj književnosti na kojoj smo se fokusirali i na očekivanja od Sajma knjiga u Beograd. U svet marokanske knjiživosnosti sa osvrtom na najpoznatija dela posetioce je uveo diplomirani filolog Zakarija Astitou, koji je inače Marokanac koji živi u Srbiji već sedam godina.

Vikend Maroka na Vračaru je organizovan u okviru manifestacije Nedelja kulture na Vračaru čiji pokrovitelj je Gradska opština Vračar. Nedelje kulture na Vračaru je sačinjena od različitih kulturno-zabavnih aktivnosti i trajaće do 11.oktobra.