Nedelja marokanske kulture: “Prilika da Srbija i Maroko još jednom potvrde veliko prijateljstvo”

Ambasada Kraljevine Maroka u Srbiji organizuje u Beogradu od danas pa do 24. septembra Nedelju marokanske kulture.

Cilj je promocija Maroka kroz prikaz raznolikosti i bogatstva ručnih radova i zanatskih proizvoda, a Beograđani su imali prilike da danas na Kalemegdanu vide autentične marokanske ručne radove iz svih regija ove zemlje.

Manisfestaciju organizuju diplomatsko predstavništvo Maroka i Skupštine grada Beograda, a prema rečima predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković, ovo je još jedna prlika da Srbija i Maroko još jednom potvrde svoje veliko prijateljstvo, razumevanje i dobre odnose.

“Imala sam kratak susret sa marokanskim ministrom Muhamedom Saidom koji će tokom svoje zvanične posete Srbiji potpisati važne sporazume u oblasti saobraćaja sa Vladom Republike Srbije”, rekla je Gojkovićeva.

Predsednica parlamenta je pozvala građane Beograda i turiste da posete ovu manifestaciju jer ovo je idealna prilika da upoznaju lepote Maroka.

“Narodi i države se najbolje upoznaju kroz različitosti njihovih kulture”, rekla je Gojkovićeva.

Marokanski ministar turizma, vazdušnog saobraćaja, socijalne ekonomije i domaće radinosti, Muhamed Said, potvrdio je da je upravo danas potpisao bilateralne sporazume sa Vladom Srbije koji se tiču civilnog vazduhoplovstva.

“Namera nam je da u što kraćem vremenu otvorimo direktnu vazdušnu liniju između Maroka i Srbije, a ovaj događaj kojem prisustvujemo označava napredak u odnosima između Maroka i Srbije”, istakao je Said.

Manifestaciju je zvanično otvorila Ivona Jevtić, gradska sekretarka za kulturu, koja je podsetila da Kraljevina Maroko i Srbija ove godine obeležavaju šest decenija diplomatskih odnosa, te da će modna revija, izložba krasnopisa i gastronosmki specijaliteti biti samo deo bogatog programa “Nedelje marokanske domaće radinosti u Beogradu”.

Manifestaciji je prisustvovao narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka, Dragomir J. Karić:

“Impresioniran sam onime što rade Marokanci, kakve sve zanate imaju i kakva je to razlika između juga i severa, između istoka i zapada zemlje. Imamo šta da vidimo i da se iskreno oduševljavamo jednom kulturom i tradicijom koju ima Maroko kao zemlja. Imao sam čast da sa predsednicom parlamenta Majom Gojković pre dve godine budem i gost Kraljevine Maroko gde smo dočekani na najvišem nivou”, istakao je Karić.

Do sada su se manifestacije slične ovoj u Beogradu održavale u Varšavi 2009. godine, Zagrebu, Ukrajini i Kataru 2013, Sofiji 2014.

“Oduševljena sam koliko Marokanci žele da unaprede saradnju sa Srbijom na svakom nivou, a pre svega na ekonomskom, kao i na razvoju turizma dve zemlje, a radi se i na tome da se uvedu direktni letovi za Maroko”, naglasila je Marina Ristić, narodni poslanik i član Parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Maroka.

Večeras u Skupštini grada, biće upriličen koktel i modna revija modne kreatorke Salme Debagh, dizajnerke iz Maroka rodom iz grada Feza. Revija je inspirisana viskom modom i tradicionalnim različitostima tog grada.

Izvor: Tanjug/BKTVNews