Dačić: Maroko i Srbija poštuju međunarodno pravo

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Rabatu da Maroko i Srbija dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i da Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije.

Dačić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Maroku, razgovarao je danas u Rabatu sa predsednikom Vlade Maroka Saadedinom El Otmanijem i svojim kolegom, šefom diplomatije, Naserom Buritom.

Ministar Dačić i marokanski zvaničnici razgovarali su o bilateralnim odnosima Srbije i Maroka, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito, ekonomske saradnje, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

– Naše dve zemlje dele iste stavove kada je reč o poštovanju međunarodnog prava. Pokazalo se da u međunarodnom pravu ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda takvi izuzeci postaju pravilo – rekao je Dačić posle razgovora.

– Mi smo više puta rekli da međusobno podržavamo teritorijalni integritet naših zemalja i na takav način se ponašamo u međunarodnim organizacijama sa željom da se svi problemi reše na miran način, dijalogom u okviru institucija koje su nadležne da posreduju u takvom dijalogu, a to su pre svega UN – kazao je Dačić.

On je istakao da je za nas od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje.

– Zahvalni smo na tome što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i još jednom bih pozvao na otvaranje saradnje ovog regiona sa regionom Zapadnog Balkana – izjavio je šef srpske diplomatije.

Posle današnjih sastanaka, on je ocenio da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i izrazio je spremnost Srbije da ih dalje razvija u duhu prijateljstva i saradnje.

– Potrebno je što pre aktivirati Mešoviti komitet za saradnju između dve zemlje kako bi se povećala i naša ekonomska saradnja. Ona bi mogla da bude na mnogo višem nivou nego što je sada. Ima mnogo oblasti u kojima možemo imati bolju saradnju kao što su poljoprivreda, energetika, IT – kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da će Maroko biti zemlja počasni gost na Međunarodnom sajmu knjiga, koji se u oktobru održava u Beogradu.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posete Maroku, on je naveo da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i sa ponosom ističe dugogodišnju tradiciju naših diplomatskih odnosa.

– Mom kolegi, ministru spoljnih poslova, doneo sam fotografije iz naših arhiva.U pitanju su fotografije nastale tokom posete Tita Maroku i fotografije kralja Hasana Drugog iz Beograda sa učešća na Prvoj konferenciji nesvrstanih 1961. godine – naveo je Dačić.

Ministar Dačić održao je predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije, koje je upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, evropskim integracijama Srbije, regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.

Danas su potpisani Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije Ministarstva spoljnih poslova Maroka, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta između vlada Srbije i Maroka za period od 2018. do 2020. godine.

“Srbija je most između Zapada i Istoka”

Između Maroka i Srbije pre svega bi trebalo da se aktivira Mešoviti komitet za saradnju dveju zemalja, a treba i definisati u kojim oblastima Srbija i Maroko mogu da imaju bolju saradnju, rekao je danas u Rabatu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, naglasivši da je Srbija most između Zapada i Istoka.

– Srbija ima jedinu specifičnu poziciju, a to je da ima Ugovor o slobodnoj trgovini i sa Evropskom unijom i sa Rusijom i sa Turskom, sa celim regionom, tako da je Srbija na neki način neki most koji može da vodi i na Zapad i na Istok – rekao je Dačić.

Srbija i Maroko bi trebalo da potpišu i trgovinski sporazum, da se organizuju biznis konferencije i poslovni klub privrednika dveju zemalja, koji će međusobno sarađivati, istakao je šef srpske diplomatije.

“Važno je da jedni drugima pomažemo”

Važno je da postoje međusobne konsultacije i da jedni drugima pomažemo u rešavanju problema sa kojima smo suočeni, rekao je danas u Rabatu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan kako Maroko i Srbija mogu da sarađuju na međunarodnom planu.

– Veoma često se u međunarodnim organizacijama nalaze razne teme na glasanju ili se predlažu određene rezolucije, deklaracije. Važno je da tu postoji neka koordinacija, da svako zna šta je drugoj strani važno i da se u tom smislu i ponaša – rekao je novinarima Dačić, koji je u poseti Maroku.

Šef srpske diplomatije zahvalio se državi Maroko na principijelnom i tvrdom stavu kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije. Dačić se ovom prilikom posebno zahvalio i marokanskom kralju Muhamedu VI, za koga je rekao da ima velikog udela u vođenju spoljne politike Maroka, nazvavši ga i faktorom političke stabilnosti u Maroku i regionu.

Izvor:https://www.blic.rs